Produkty wegańskie w naszym kraju nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Dotyczy to szczególnie zamienników, które są uznawane za słabe i nie przypominające w niczym swoich oryginalnych wersji. Bardzo często takie opinie co ciekawe są wygłaszane przez osoby, które nawet na diecie wegańskiej nie są. Jak to wygląda w wypadku majonezów i czym róznią się majonezy wegańskie od tych zwykłych produkowanych z udziałem tradycyjnych składników?
Gdzie możemy znaleźć majonezy wegańskie?
Aby poznać dobrze smak, który mają majonezy wegańskie, czy też różnice pomiędzy nimi, a zwykłymi trzeba też oczywiście je gdzieś kupić. Na szczęście oferta produktów wegańskich w naszym kraju rośnie i majonezy wegańskie. Dotyczy to szczególnie sklepów internetowych. Mowa tu na przykład o tych znanych z oferowania żywności zdrowej oraz ekologicznej, które chętnie wzbogacają swoje oferty o produkty wegańskie.
Cremajo, czyli wegański majonez z obniżoną zawartością tłuszczu spotkamy jednak również w tradycyjnych hipermarketach i supermarketach. Mowa tu szczególnie o francuskich sieciach Auchan oraz Carrefour. Warte sprawdzenia są także sklepy należące do sieci Spar oraz Leclerc Polska. W niektórych z nich również spotkamy majonezy wegańskie Cremajo.
Czym różnią się majonezy wegańskie od tradycyjnych?
Można by rzec, że tradycyjny majonez w Polsce to pewnego rodzaju świętość. Obecność majonezu wegańskiego wcale nie powinna jednak stanowić dla niego obrazu. Może on być wręcz jego niezwykle udanym zamiennikiem i decyduje o tym całkiem wiele powodów. Istnieje bowiem jedna rzecz, którą majonezy wegańskie nie różnią się od tych zwykłych. Mowa tu o ich smaku. Ten jest niemal identyczny do smaku majonezu tradycyjnego.
Różnice z kolei zdecydowanie przemawiają na korzyść majonezów wegańskich. Przede wszystkim majonezy wegańskie są niskokaloryczne i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Dzięki temu jedzenie ich na diecie jest znacznie prostsze i jeśli ktoś wprost uwielbia majonez, to może dodawać go do potraw w znacznie większej ilości, czy nawet do kanapek, gdzie jest on niezwykle często wykorzystywany zamiast na przykład masła.