Piece pracujące jako konwekcyjno-parowe są w stanie z powodzeniem zastąpić wiele urządzeń stosowanych w lokalach gastronomicznych. Jak dokładnie działają tego typu piece? W jakich lokalach sprawdzą się najlepiej?
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Urządzenia tego typu wykorzystują dwa zjawiska w celu obróbki termicznej różnorodnych potraw. Są to konwekcja, czyli ruch podgrzewanego w urządzeniu powietrza, a także parowanie.
Najczęściej piece konwekcyjno-parowe wykorzystują energię elektryczną, jednak w sprzedaży można znaleźć także piece gazowe tego typu.
Potrawy przyrządzane w tego typu piecach wyróżniają się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również mogą być zdrowsze, ponieważ przyrządza się je bez użycia dużej ilości tłuszczu.
Jakie funkcje oferują piece konwekcyjno-parowe?
Piece pracujące jako konwekcyjno-parowe z powodzeniem mogą zastąpić różne rodzaje innych urządzeń gastronomicznych, co powoduje, że są one również ekonomicznym zakupem do lokalu.
Za pomocą pieca tego typu można przyrządzać potrawy z wykorzystaniem samego gorącego powietrza, samej pary albo też połączenia gorącego powietrza i pary.
Piece konwekcyjno-parowe umożliwiają między innymi:
-
gotowanie
-
grillowanie
-
pieczenie
-
smażenie
-
duszenie
-
regenerowanie potraw
-
podgrzewanie
-
utrzymywanie temperatury
Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe, na przykład piece Rational, mogą zaoferować również szeroką gamę gotowych programów pracy, dzięki czemu można bardzo łatwo z nich korzystać.
Aby czyszczenie pieców tego typu było jeszcze łatwiejsze, mogą one zaoferować również program utrzymujący czystość w komorze pieca, co powoduje, że utrzymanie go w czystości jest wtedy jeszcze łatwiejsze.
W jakich lokalach gastronomicznych sprawdzą się piece konwekcyjno-parowe?
Ze względu na różnorodność funkcji piece konwekcyjno-parowe mają rozbudowane zastosowanie i mogą sprawdzić się w wielu lokalach gastronomicznych.
Najczęściej tego typu sprzęt używany jest w większych lokalach, między innymi w restauracjach, domach przyjęć, dużych firmach cateringowych, barach szybkiej obsługi, stołówkach.
Można też wykorzystać piece konwekcyjno-parowe w mniejszych lokalach. Bardzo popularne są wtedy urządzenia o mniejszej pojemności, które można również zakupić w przystępnych cenach.
Ile kosztują piece konwekcyjno-parowe?
Koszty związane z zakupem markowych pieców tego typu, na przykład jak piece Rational, nie są niskie, jednak ze względu na ich wszechstronność, łatwą obsługę i świetne efekty są one przyszłościową inwestycją dla lokalu gastronomicznego.
Ceny nowych pieców konwekcyjno-parowych o mniejszej pojemności rozpoczynają się od około 16 tysięcy złotych, natomiast w przypadku pieców większych mogą wynosić nawet ponad 60 tysięcy złotych.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice