Piece pracujące jako konwekcyjno-parowe są w stanie z powodzeniem zastąpić wiele urządzeń stosowanych w lokalach gastronomicznych. Jak dokładnie działają tego typu piece? W jakich lokalach sprawdzą się najlepiej?

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Urządzenia tego typu wykorzystują dwa zjawiska w celu obróbki termicznej różnorodnych potraw. Są to konwekcja, czyli ruch podgrzewanego w urządzeniu powietrza, a także parowanie.

Najczęściej piece konwekcyjno-parowe wykorzystują energię elektryczną, jednak w sprzedaży można znaleźć także piece gazowe tego typu.

Potrawy przyrządzane w tego typu piecach wyróżniają się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również mogą być zdrowsze, ponieważ przyrządza się je bez użycia dużej ilości tłuszczu.

Jakie funkcje oferują piece konwekcyjno-parowe?

Piece pracujące jako konwekcyjno-parowe z powodzeniem mogą zastąpić różne rodzaje innych urządzeń gastronomicznych, co powoduje, że są one również ekonomicznym zakupem do lokalu.

Za pomocą pieca tego typu można przyrządzać potrawy z wykorzystaniem samego gorącego powietrza, samej pary albo też połączenia gorącego powietrza i pary.

Piece konwekcyjno-parowe umożliwiają między innymi:

  • gotowanie

  • grillowanie

  • pieczenie

  • smażenie

  • duszenie

  • regenerowanie potraw

  • podgrzewanie

  • utrzymywanie temperatury

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe, na przykład piece Rational, mogą zaoferować również szeroką gamę gotowych programów pracy, dzięki czemu można bardzo łatwo z nich korzystać.

Aby czyszczenie pieców tego typu było jeszcze łatwiejsze, mogą one zaoferować również program utrzymujący czystość w komorze pieca, co powoduje, że utrzymanie go w czystości jest wtedy jeszcze łatwiejsze.

W jakich lokalach gastronomicznych sprawdzą się piece konwekcyjno-parowe?

Ze względu na różnorodność funkcji piece konwekcyjno-parowe mają rozbudowane zastosowanie i mogą sprawdzić się w wielu lokalach gastronomicznych.

Najczęściej tego typu sprzęt używany jest w większych lokalach, między innymi w restauracjach, domach przyjęć, dużych firmach cateringowych, barach szybkiej obsługi, stołówkach.

Można też wykorzystać piece konwekcyjno-parowe w mniejszych lokalach. Bardzo popularne są wtedy urządzenia o mniejszej pojemności, które można również zakupić w przystępnych cenach.

Ile kosztują piece konwekcyjno-parowe?

Koszty związane z zakupem markowych pieców tego typu, na przykład jak piece Rational, nie są niskie, jednak ze względu na ich wszechstronność, łatwą obsługę i świetne efekty są one przyszłościową inwestycją dla lokalu gastronomicznego.

Ceny nowych pieców konwekcyjno-parowych o mniejszej pojemności rozpoczynają się od około 16 tysięcy złotych, natomiast w przypadku pieców większych mogą wynosić nawet ponad 60 tysięcy złotych.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Dodaj komentarz